Vasi Lili

Vasi Lili

"Az embernek képi eszközökkel is tudatosan meg kell fogalmazni a mondanivalóját."

Lili a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett festészet szakon 2017-ben, jelenleg az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán, ipari termék- és formatervező mérnök BA szakon tanul. Fiatal kora ellenére alkotásai mögött mély szellemi és filozófiai tartalom áll. Úgy látja, hogy az embernek képi eszközökkel is tudatosan meg kell fogalmazni a mondanivalóját.

 

Pécsi tanulmányai alatt sokféle manuális festészeti technikát megtanult, melyeket a gyakorlatban is alkalmaz. E tapasztalatok során kezdte foglalkoztatni az a kérdés, hogy hogyan lehetne más médiumokat is felhasználni a hagyományos ecset és vászon mellett, vagy akár ezekkel együtt. Egyik ilyen projektje egy iskolai kiállításra készült, melynek célkitűzése a média festészetben való felhasználása volt. Az alap ötletet egy Rubik-kocka adta, mely lehetőséget kínált megmutatni, hogy a racionális világ és a képi világ logikája milyen variációkat eredményez.

 

„A munkám egy személyes indíttatásból, megélésből fakad, melynek középpontjában egy általam nem ismert közeli hozzátartozóm, a nagyapám áll. Személyisége örök titok marad számomra. Hiába próbálom összerakni a lényét és egyeztetni ezeket a képeket a róla hallott történetekkel.

A munkámban nyersanyagként a Rubik-kockát vettem alapul és annak logikai lényegét. A kockán található színes négyzetek helyett a nagypapámról választottam ki egy-egy régi fényképet. Azáltal, hogy a logika megszakadt, a képeket soha nem lehet a rendes állapotukba visszarendezni. A logika megszűnése miatt soha nem fogom megismerni a nagypapám igazi személyiségét, ezáltal egész életemben egy titok lesz a valódi énje.”

 

2016-ban az Országos Festőversenyen 15. helyen végzett, az OKTV-n pedig „Emléknyomok” sorozatával 4. díjat nyert, melyet a Deák 17 Galéria is bemutatott. 2016 nyarán „4 Év-szak” címmel önálló kiállítása nyílt a dunaújvárosi Kamara Galériában.

 

A design mindig is érdekelte, mindig csodálva nézi a formatervezők egyedi, kézjegyeikhez hű alkotásait – ezek miatt választotta jelenlegi tanulmányait is. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy elvégezze a MOME formatervező művész MA képzését. A későbbiekben saját céget szeretne kiépíteni, vagy egy nívós design céghez bejutni. A design mellett érdekli a belsőépítészet és a lakberendezés is.

 

Jelenlegi tanulmányai sok nehézséget okoznak a számára, mivel a síkbeli ábrázolásból egy térbeli alkotásba kellett átállnia. E mellett rengeteget dolgoznak számítógépes programokkal, de ilyen oktatásban még nem volt része, így minden „tudását” tutorial videókból gyűjtötte össze. Ezért pályázta meg a LUMEN Ösztöndíj keretében a kiadványszerkesztő képzést, mert úgy érzi, hogy egy ilyen grafikus tanfolyam sokat segítene a későbbi tanulmányaiban, valamint szeretné tovább fejleszteni készségeit, bővíteni eddig megszerzett ismereteit.

Referenciák